Fjellheimhytta & Bærekraft

Først og fremst hva er bærekraft?

Bærekraft kan beskrives som en tilstand eller en tilnærming som tar hensyn til nåværende og kommende generasjoners behov for å opprettholde en balanse mellom økonomiske, sosiale og miljømessige faktorer. Det handler om å utvikle og bruke ressurser på en måte som ikke tømmer ressursene og ødelegger naturen for fremtidige generasjoner.

Bærekraft innebærer at vi tar hensyn til tre hoveddimensjoner: økonomisk bærekraft, sosial bærekraft og miljømessig bærekraft.

  • Økonomisk bærekraft

    Økonomisk bærekraft handler om å skape økonomisk vekst og velstand på en måte som er langsiktig og som tar hensyn til ressursbegrensninger og fremtidige generasjoners behov.

  • Sosial bærekraft

    Sosial bærekraft handler om å sikre at samfunnet er rettferdig og inkluderende, og at alle har tilgang til grunnleggende rettigheter og muligheter.

  • Miljømessig bærekraft

    Miljømessig bærekraft handler om å ta vare på naturen og økosystemene og sikre at vi ikke tømmer jordens ressurser eller forurenser miljøet på en måte som skader økosystemene og truer fremtidige generasjoners muligheter.


Bærekraft er derfor en helhetlig tilnærming til å utvikle og bruke ressurser på en måte som tar hensyn til økonomiske, sosiale og miljømessige faktorer. Det handler om å tenke langsiktig og å ta ansvar for våre handlinger, slik at vi kan opprettholde en balanse mellom økonomisk vekst, sosial rettferdighet og miljøhensyn, både nå og i fremtiden.

Bærekraft i hyttebygging

Bærekraftig hyttebygging handler om å bygge hytter på en måte som tar hensyn til miljøet og som reduserer vår påvirkning på naturen. Dette kan omfatte alt fra materialvalg og energibruk til transport og avfallshåndtering.

En viktig faktor i bærekraftig hyttebygging er valg av materialer. Materialer som er fornybare og som kan gjenvinnes eller resirkuleres er å foretrekke. Treverk er et eksempel på en bærekraftig og fornybar ressurs. Det er også viktig å ha fokus på å velge materialer som har en lav miljøpåvirkning i produksjonen.

Energibruk er en annen viktig faktor i bærekraftig hyttebygging. Hytter kan bygges med solenergi eller annen fornybar energi som kan erstatte fossil energi. Dette kan bla. omfatte installasjon av solcellepaneler. Å installere energieffektive apparater og lyskilder bidrar også til å redusere energiforbruket i hytta.

Å minimere transport er også en viktig faktor i påvirkningen til miljøet og bærekraften i hyttebyggingen.

Avfallshåndtering; det er viktig å unngå å produsere unødvendig avfall under byggingen og å sørge for å kildesortere og gjenvinne avfall. Vi har fokus på å benytte materialer som kan resirkuleres eller gjenbrukes.

Bærekraftig hyttebygging kan bidra til å bevare naturen og redusere vår påvirkning på miljøet. Ved å velge bærekraftige materialer, redusere energiforbruket, begrense transporten og håndtere avfall på en forsvarlig måte kan vi bygge hytter som er både miljøvennlige og holdbare.

Fjellheimhyttas tiltak

Vi i Fjellheimhytta har høyt fokus på bærekraft i vår hyttebygging. I hvert eneste interne ledermøte har vi på agendaen hvordan vi kan bli mer bærekraftig.

Så hva gjør vi konkret?

Økonomisk bærekraft

Vi har et bevisst forhold til å samarbeide med lokalt næringsliv i oppføringen av hytter. Derfor har vi valgt å ikke ha et stort by-basert montasjeteam, men samarbeider med lokale tømrere, elektrikere og rørlegger. Ikke bare gir det tilbake til lokalsamfunnet ved oppføring av hytter, men også en langsiktig kobling og kontakt mellom ny hytteeier og lokalt næringsliv. Vi jobber proaktivt mot kommuner og forsøker å skape koblinger som understøtter den lokale kommune.

Sosial bærekraft

Vi benytter oss av NorskStandard (NS) kontrakter mot våre underentreprenører. Vi har høy fokus på at våre byggeplasser skal være en trygg arbeidsplass og at våre underentreprenører følger norsk lov og norm ovenfor sine ansatte.

Miljømessig bærekraft

Vi jobber kontinuerlig med å effektivisere vår bygging og redusere vårt fotavtrykk i naturen.

Elementer
Vi har tatt et bevisst valg om å produsere yttervegger i elementer. Millimeterpresisjon på produksjon sikrer at vi får så lite kapp som mulig. I tillegg gir det en mindre belastning på tømrerne ved at de på denne måten kan stå under tak å bygge hytta. Hyttene produseres på vår fabrikk på Hamar og monteres tett på hyttetomt på en dag.

Miljøfyrtårnsertifisering
Fjellheimhytta ønsker å være en miljøpositiv bedrift og har derfor valgt å være Miljøfyrtårn sertifisert. Gjennom Miljøfyrtårnsertifiseringen har vi blant annet jobbet aktivt med å kartlegge våre miljørelaterte aktiviteter og miljøaspekter, innarbeide best mulig praksis og sette mål for vårt kommende miljøarbeid. Vi er glade for at vi med dette kan være en av mange bidragsytere til å ivareta miljøet og en bærekraftig utvikling for kommende generasjoner.

Vi opplever også at det er lønnsomt å fokusere på miljø, blant annet gjennom reduksjon av forbruk. Vi oppfordrer alle som ikke har et miljøstyringssystem til å innføre dette.

Kontakt oss for å få tilsendt siste års Klima- og miljørapport.

Her er hovedprinsippene i miljøledelsessystemet til stiftelsen Miljøfyrtårn:

1. Strategisk forankring ↓

2. Operativ forankring ↓

3. Vesentlighet ↓

4. Kontinuerlig forbedring ↓

5. Transparens og innsyn ↓

6. Prosedyrer og rutiner ↓

7. Samsvar med lover og forskrifter ↓

Energieffektive løsninger
Vi har gode samarbeidspartnere som gjør at vi kan tilby bla. solcellepanel, batterilagring, vannbåren varmesystemer, smartstyring av hytta og lavkarbonbetong. I tillegg tilbyr vi 3-lags glass 0,8 u-verdi og ekstra isolering i vegg/tak.

Arealeffektivitet
Vi har spesialisert oss på å lage svært arealeffektive hytter som gjør at vi kan redusere den totale bygningsmassen.

Off grid
Det er en økende etterspørsel etter off grid løsninger. Alle våre modeller kan tilpasses off grid leveranse.

Pilarer / Søyler
Å bygge hytter på pilarer / søyler er den minst naturinngripende byggemetoden. Fjellheimhytta lanserer på Hyttemessen 14.04.23 på Hellerudsletta en ny hytteserie som er prosjektert og tegnet for å kunne stå på pilarer off grid. Send oss en melding og bli holdt oppdatert.

Miljøfyrtårn utdeling diplom Oslo Rådhus 27.03.23 - Ordfører Marianne Borgen og prosjektleder Tord Rieber

Miljøfyrtårn utdeling diplom Oslo Rådhus 27.03.23 - Produktutvikler Ole Saxegard Andreassen og prosjektleder Tord Rieber på første rekke.

I Fjellheimhytta har vi lovet oss selv å være langt fremme i arbeidet med bærekraftig hyttebygging. Vi er aktive i diverse “grønne” forumer og er lydhøre for nye løsninger.

Har du en idé, ta kontakt med vår produktutvikler Ole S. Andreassen for en hyggelig hytteprat.